Hnízdo v bouři - Kubka, František, 1994-1969 (Žatva, 1954)
Druhá část cyklu, navazující na román "Dědeček". Jan Vojtěch Martinů je prostým táborským dědečkem malého Jeníka, narozeného na sklonku století v olšanské vile druhého dědečka, zpanštělého úředníka dráhy Jana Evangelisty Hegera. Na pozadí rušných událostí a ohlasů bouřlivých sociálních přeměn začátku 20. století odvíjejí se osudy vnímavého chlapce, který se poznenáhlu vymaňuje z vlivu maloměšťácké výchovy maminčiny a učí se poznávat svět očima spolužáka Jirky, žižkovského proletářského chlapce, a posléze přilne k dědečkovi Martinů, který se po svém ovdovění přestěhuje do Prahy. Děd nachází ve vnukovi vděčného posluchače svých životních vzpomínek a zkušeností a učí ho chápat současné události až do vypuknutí první světové války se stanoviska chudých a utiskovaných.