Mistr Kampanus : historický obraz - Winter, Zikmund, 1846-1912 (Národní knihovna, 1950)
Rozlehlý historický obraz doby bělohorské. Karolinum a s ním spjatý život učeného Mistra, humanist. básníka a autora dramatu Bretislaus Jana Campana Vodňanského, který byl dvacet let profesorem a pak rektorem vysokého učení Karlova. V popředí této kroniky stojí vylíčení bitvy na Bílé hoře. Tragedii národa a zkázu university, jejíž klíče musel odevzdat jesuitům, Kampanus nepřežil.